پزشک عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت فارس، گفت: با توجه به روند رو به افزایش حیوان گزیدگی و مبتلایان هاری در حیوان و انسان، مسئولان امر اعم از سازمان دامپزشکی، وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی، شهرداری و... باید برنامه های کارا و عملی در ارتباط با واکسیناسیون سگ ها و روش های مناسب جهت کنترل واکسیناسیون وحوش حساس به بیماری را در دستور کار خود قرار دهند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بهداشت و درمان صنعت نفت فارس، دکتر بهداد یکزمان در آستانه روز جهانی هاری، عنوان کرد: هاری یک بیماری ویروسی است و این بیماری عفونی بسیار خطرناک و شدیدا کشنده است.
این پزشک عمومی در بهداشت و درمان صنعت نفت فارس، افزود: این ویروس بین انسان و حیوان مشترک است و در واقع در اکثر حیوانات خون گرم موجب بیماری می شود.
وی اضافه کرد: راه انتقال بیماری به شکلی است که ویروس از طریق بزاق حیوان مبتلا به هاری و محل گاز گرفتگی وارد بدن می شود و در ماهیچه ها به سمت اعصاب انتهایی می رود و شروع به تکثیر می نماید.
دکتر یکزمان با بیان اینکه" در صورت ابتلا به هاری مرگ تقریبا قطعی است"، ابراز کرد: انتقال دهندگان اصلی هاری، سگ، گربه، روباه و در بسیاری از کشورهای غربی، خفاش ها هستند.
این پزشک عمومی علائم نهایی هاری را اعلام کرد و گفت: اضطراب، رفتارهای خشونتآمیز، توهم و افسردگی، ترس از آب (ترس از آب به دلیل بیرون آمدن کف از دهان فرد بیمار)، مشکل در صحبت کردن و تکلم، ناتوانی در بلع، فلج شدن فک، حرکت غیرطبیعی عضله دیافراگم، دو بینی، مشکلات تنفسی و ایست قلبی؛ از علائم نهایی بیماری هاری هستند.
دکتر یکزمان از اقدامات لازم جهت پیشگیری از ابتلابه هاری برای افراد حیوان گزیده گفت و عنوان کرد: شستشوی زخم با آب و صابون حداقل به مدت 20-15دقیقه، خارج کردن صابون باقی مانده در لابلای زخم با فشار آب فراوان، ضدعفونی محل جراحت با الکل 70-40 درجه یا محلول بتادین 1% و مراجعه فوری به مرکز درمان پیشگیری هاری شهرستان جهت واکسیناسیون؛ از اقدامات لازم جهت پیشگیری از ابتلابه هاری برای افراد حیوان گزیده محسوب می شوند.
وی با اشاره به اینکه "در ایران سگ به عنوان ناقل اصلی این بیماری شناخته می شود."، گفت: در گزارش " اتحاد جهانی علیه هاری" ایران جز کشورهایی معرفی شده که مرگ و میر ناشی از هاری در آن سالانه بین 2 تا 90 نفر است اما آمار و ارقام ارائه شده از سوی مقام های بهداشتی ایران نشان می دهد تعداد ابتلا و مرگ و میر ناشی از هاری انگشت شمار است و به گفته آنها این بیماری در ایران تقریبا ریشه کن شده است.
پزشک عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت فارس اظهار داشت: حدود 40 درصد جان باختگان هاری زیر سن 15 سالگی دچار گاز گرفتگی می شوند و مبتلایان اغلب کودکانی هستند که شاید بدون ترس یا اگاهی به طرف سگ های آلوده می روند.
دکتر یکزمان اذعان داشت: امروز در کشور ایران بیش از 300 مرکز درمان ضد هاری مشغول فعالیت می باشند و بیش از 100 هزار نفر در سال به علت گزش حیوانات مشکوک به هاری به ویژه سگ در ایران درمان ضد هاری می شوند.
به گفته وی، با توجه به روند رو به افزایش حیوان گزیدگی و مبتلایان هاری در حیوان و انسان، مسئولان امر اعم از سازمان دامپزشکی، وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی، شهرداری و... باید برنامه های کارا و عملی در ارتباط با واکسیناسیون سگ ها و روش های مناسب جهت کنترل واکسیناسیون وحوش حساس به بیماری را در دستور کار خود قرار دهند.
*28سپتامبر به عنوان روز جهانی هاری نام گذاری شده و هرساله سازمان های ذیربط سعی درافزایش آگاهی افراد جامعه درمورد بیماری هاری دارند؛ درکشور ما نیز نهادهایی در رابطه با بیماری هاری مسئولیت دارند ازجمله سازمان دامپزشکی ،اداره مدیریت بیماری های وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی که همواره در راستای مهار این بیماری در تلاش هستند.